Lähdettiin aamulla hyvissä ajoin liikkeelle ja jatkettiin kahvi, kauppa ja tankkaustaukojen jälkeen sevettijärvelle, jossa yövyttiin ensimmäinen yö. Majapaikka löytyi aivan tien varresta vähän ennen sevettijärven kylää. Vasemmalla puolella tietä oli pieniä punaisia perusmökkejä 40 e/vrk. Tässä paikassa olisi tulevinakin vuosina olla ensimmäinen ja viimeinen yö, jos muuten sopii suunnitelmiin, huokeampien hintojen takia.
6.7
Saavuttiin Fjellsuaan aukeamisaikaan 10:00 (Suomenaikaa kuten myös tulevat ajat) ja välineiden desifioinnit sekä ensimmäisen luvan osto aamupäivälle 15:00 saakka. Luvan aikana tuli monenlaista matoa uitettua siltamontussa, mutta ei tapahtumia. Yksi selästä tarttunut titti tuli pyyntiaikanani ja pari tittiä oli orrella roikkumassa. Ilma + 8, vesi +9.'
Illalla kalastusta mutkakoskella. Niskan imussa kävi kala pintomassa ja hetken päästä sainkin tärpin pomperoon, mutta kala ei tarttunut.
7.7
Tälle päivälle oli suunniteltu pikkukosken reissu. Siellä oli todella hiljaista eikä perhoihin tai isännän virpaan mitään tapahtumia. Vähän ennen niskaimua olevien vastarannalla ollleiden kivien kupeessa kävi jalka tai lohiluokan kala läsäyttämässä, mutta ei hyväksynyt pinturia eikä myöskään uppoperhoja.
Illaksi lupa perhoalueelle ja kalastusta noin 23:00 saakka väyläkosteella. Luvan alkupuolella näkyi useita jalkojen hyppyjä ja oli joukossa noin 7 - 8 kg tummunut monttuvahtikin. Pikkuperhot ja suuret putket tuli uitettua, mutta ei tapahtumia. Muita kalastajia oli vähän ja kahdestaan pyöritettiin rinkiä montulla.
8.7
Aamulla ylös ja takaisin väyläkosteelle. Yön aikana lahteissäni paikalle jäänyt kaveri oli saanut jalan kiinni ja rantauttanut sen vasta keskipeilistä ( reilu 4 kg kala). Ennen puoltapäivää montun alaosan imusta kävi kovan nykimisen vaikutuksesta kala nykäiseen coachmania (pinkillä rungolla). Loppupäivän aikana ei minulla muuta tapahtumia, mutta paikalle saapuneella kaverilla oli titti pitkään kiinni vihreässä 6 koon perhossa. Alempana oli muutamia tapahtumia, mutta ssuri osa näytti päättyvän karkuutukseen.
Isäntä oli kalastanut mutkakoskella, jossa olinähnyt titin hyppivän ja jalka oli seurannut vaappua, mutta kääntynyt jloista takaisin.
Ilta vapaata
9.7
Aamupäivällä visiitti Kirkkoniemeen ja matkalla virvelöintiä jäämeressä, muuta ei tapahtumia. Välillä ei ollut kovin kummoisia kalapaikkoja ja kalaan mielivän kannattaakin lahteä tana bruun suuntaan.
Illalla kalastusta kosken alla "särkällä". Pääsin tekeen 1. laskun, mutta ei tapahtumia. Perässä laskeneella samalla laskulla 2 tittiä kiinni kirkkaasta dubbingista (ainakin kelt. ehkä vihr. ja pun. tehdyn perän omaavassa mustasiipisessä perhossa. Myöhemin toisella kaverilla jalka kiinni tummassa (sinertävässä ja ohutsiipisessä) 5 - 7 cm perhossa. Viimeisen tunnin 2:00 - 3:00 kalastusta väyläkosteella, jossa muutamia monttuvahdin hyppyjä, mutta perhoihin ei tapahtumia. Yleiseti ottaen kalastajia joella aika vähän. Ilma oli pilvinen ja välillä myös sateli lämpö ehkä noin 14 deg.
10.7
Aamulla joelle ja siltamontulla vähän väkeä, joten jäin siihen pyytään. Vastarannalta oli saatu yöttä noin 4 kg jalka, mutta katoksen puolelta ei tapahtumia. Myös valkoisen kallien alapuolella olevasta katiskasta oli saatu komea jalka. Heti ensimmäisen laskun päätteeksi tarähti titti kiinni montun alaosasta kuohukivien edustalta. Ottiperhona oli rusehtavalla siivellä varustettu klassinen 2/0 Mar Lodge. Lopun luvan aikana ei tapahtumia vaikka viimeisen tunnin sain kalastella yksin. Aamun aikana katiskoista nousi pari tiittä ja siltamontussa näkyi useita jalkojen hyppyjä. Mutta kun ei ota niin ei ota.
Tähän joutui Neidenin kalastuksen sitten päättämään 4 luvan jälkeen. Aika oli liian lyhyt ja jopa Neidenillä tuossa ajassa voi helposti vetää munat pataan. Kokonaisuutena kuitenkin jalkaluokan kalaa oli hyvin liikkeellä ja sitä käpälästäkin saatiin loppureissusta hyvin (alussa tuli tyhjiä heittoja, kun ilma oli kylmää). Titti ei ollut vielä kunnolla noussut jakeen, joten saalisvarmuus ei ollut kovin hyvää. Nyt tätyy vääntää ensi vuodeksi uusia matoja suurempien kalojen päänmenoksi.
Iltapäivällä lahdettiin kohti Tenoa ja matkalla pysähdyttiin pyytämään kuningasrapuja lohen rääppellä. Saaliina kampela ja 2 rapua sekä 3 ravun karkuutusta viime metreillä. Ravun pyynti oli erittäin hienoa ja sille tuleekin varata seuraavina vuosinä vähintää 1/2 päivää. Välineet ravun pyyntiin: Jäykkä vapa ja mielellään hyrräkela, vhintään 70 g puntti, kolmihaara koukkuja ja syöttikalaa, jossa mielellään nahkaa mukana paeremman koukussa pysymisen varmistamiseksi.
Ravunpyynnin jälkeen matka jatkui kohti Tenoa ja viimmein muutamien täynnä vastauksien jälkeen majoitus Utsoella hotellissa noin 23:00 aikaan erittäin väsyneenä.
11.7
Amupalan jälkeen luvanostoon ja Utskoskeen heittään. Paikalla oli 7 henkilön rinki ja yksi lasku sai riittää, sillä paikalle tuli vielä 2 uutta kalastajaa. Yöllä koskesta oli saatu 14 kg kala, mutta muuten oli pyydetty tyhjää.
Seuraavaksi Norjan puolelle Aittikoskelle, jossa veden virtaus oli aika hidasta (pakko käyttää kellusiimaa). Rannan tuntumassa oli muutama suuri kivi, joiden taustoja kalastin kuten myös paikalla olleet soutajat. Ei kuitenkan mitään havaintoja kaloista, joten 16:00 kamat kasaan ja kohti Raahea. Raaheen saavuttiin 1:00 uuvuttavan ajomatkan jälkeen (koko matka yhdellä kuskilla).
Teno vaikutti erittäin epätoivoiselta. Miten sieltä olisi voinut saada kaloja, kun edes hyppyjä ei näkynyt. Olihan Neidenistäkin erittäin vaikeaa saada kalaa vaikka hyppyjä näkyi koko ajan. 11.7 oli Tenolla myös lohirieha (soutukilpailu), jonka aikana (7 h) yhteissaalis oli jäänyt yhteen 3,5 kg jalkaan ja 5 tittiin. Melkoisen heikkoa!!