tiistai 6. elokuuta 2013

Retkeilyä Ruotsissa

Vuotuinen kalareissu suuntautui tällä kertaa opiskelukavereiden kanssa Ruotsiin harjus ja taimenjahtiin 28.7-4.8. 27. päivä olleen Musen keikan jälkeen starttasin auton hyvillä mielin kohti Oulua sunnuntaiaamuna. Porukkaa lähti tällä kertaa mukaan 5 henkinen joukkue, joten ajelimme kahdella autolla sunnuntain aikana perille. Vantaalta matkaa kertyi ~1250km ja matka-aikaa noin 16h. Perille päästyä olo alkoi ollakin jo aika tööt. Siispä laitoimme teltat pystyyn autojen viereen ja päätimme lähteä patikoimaan vasta maanantaiaamuna.

Patikointi sujui tällä kertaa hieman mukavammin mitä edelliskerralla johtuen rinkan suuremmasta koosta ja enemmän oikeaoppisesta pakkaamisesta. Lämpötila oli myös sopiva vaeltamiseen, kun aurinko oli pilvien takana piilossa. Matka meni mukavasti maisemista välillä nauttien ja välillä omia kengänkärkiä tuijottaen. Tosin matkasta kolmasosa rämmittiin "jänkhällä" ja matalavartiset vaelluskengät (jos niitä vaellluskengiksi voi kutsua) hörppäsivät vettä odotetusti. Kuitenkin tämä tapahtui vasta viimeisen suon ylityksen aikana. Siihen asti meno oli höyhenenkevyttä. Se ei siinä vaiheessa enää paljon haitannut, sillä kosken kouhunat kuuluivat korvissa jo lähes. Muilla jäsenillä varusteet olivat enemmän asiaankuuluvat ja sukat kuivat, mitä nyt hieman hiestä märät. Joen varteen päästyä alkoi leiripaikan etsintä. Vaellukseen taisi kulua aikaa n. kolmisen tuntia pari lyhyttä taukoa mukaanlukien. Pari vanhaa telttapaikkaa kohteessa olikin, mutta kahdelle teltalle ei oikein sopivia. Ranta oli toisaalta hyvin louhikkoista ja toisaalta hieman soista, joten kuivan ja tasaisen paikan löytäminen oli haasteellista. Sopiva paikka löytyikin joen ylittämisen jälkeen kahden joen risteyskohdasta. Oman extremehaasteen asiaan toikin joen ylittäminen melko painavan rinkan kanssa. Kahlaaminen joessa oli muutenkin jo epämiellyttävää hyvin kivikkoisen ja liukkaiden kivien takia. Ensimmäinen havainto veden lämpötilasta oli yllättävä, se oli lämmintä. Tässä vaiheessa se ei herättänyt vielä mitään epäluuloja, mutta myöhemmin saimme harmiksemme todeta, että sillä oli suurehko merkitys.

Leiripaikan löytymisen jälkeen alkoi ripeä laavun, telttojen ja muiden asiaankuuluvien "hyödykkeiden" pystyttäminen, sillä sade alkoi samalla hetkellä. Mukavasti asiat etenivätkin ja pian oli trangialla keitetty ruuat ja kalastusvälineet jokaisella paitsi yhdellä päällä. Päiväkalastus aloitettiin leiripaikasta ylävirran puolelta. Hajaannuttiin siten, että molempia joenhaaroja käytiin tutkailemassa. Kalaa alkoi tulla heti molemmille tiimeille, vaikka koko olikin hyvin pientä suurimpien harjusten ja taimenten ollessa n. 30+ cm. Koskessa oli muutamia hyvänoloisia poteroita, mutta enimmäkseen päähaaran leirikoski oli ylemmiltä osilta matalaa. Leiriin palauttuamme päätimmekin lähteä illaksi alavirtaan syvempien monttujen ja suurempien kalojen toivossa. Risteyskohdasta alavirtaan koski olikin jo voimakkaampi ja montut paremmanoloisia. Tämä ei kuitenkaan näyttänyt vaikuttavan kalojen kokoon. Edelleen kalaa tuli joka toisella heitolla, mutta keskikoko oli erittäin pientä. Siinä vaiheessa alkoi mietityttää, missä ne suuremmat ovat. Ilta kului koskea, loppuliukuja ja niskoja kalasteltaessa nympheillä, pupilla ja larvoilla. Illan mainittavana saldona allekirjoittaneelle oli yksi 41 cm ja toinen suuremman karkuutus. Ruokaloiksi oli kelpuutettava myös pari hieman alle "nelikymppistä", joita muut olivat saaneet. Nuotiomestari olikin loihtinut sellaiset tulet, että kyllä niissä kelpasi harrit kypsentää. Mukavahan siinä tulilla olikin istua ja rupatella mukavia.

Uusi päivä ja ylävirtaan katsastamaan kartalta tutkaillut paikat. Sieltä löytyikin ottavannäköisiä ja syviä loppuliukuja. Tuloksena ei kuitenkaan ollut aivan sellaisia kaloja kuin odotettiin. Omalle kohdalle sattui pienen harjuksen loppu, kun erehtyi pheasent tailia puraisemaan. Sieltä kosken loppuliu'un alta hyökkäsi 65 cm hauki, joka ehti nielaista harjuksen sulatuskanavaan asti siten, että pyrstö vain näkyi kurkusta. Ihme oli, että 0,20 peruke kesti ne raateluhampaat. Antoipa hauki myös ihan mukavan vastuksen 4# kepillä väsytellessä. Haavi heilahti ja sainpahan perhon talteen. Toinen samankokoinen hauki tulikin reissun nestorille haspelilla seuraavasta lompareesta. Päiväkalastus ei noilla veden lämpötiloilla siis antanut ihmeellisiä kokemuksia ja leiriin tultiinkin melko ripeästi iltaa odottelemaan. Illaksi päätimme lähteä jälleen alavirtaan edellispäivänä paremmiksi koettuja monttuja onkimaan. Sama oli tilanne jälleen: pientä kalaa tuli ja runsaasti. Jossain vaiheessa päätin laittaa streamerin siiman päähän, jolla on tullut niin harjusta Kiiminkijoesta kuin kirjolohta ja taimenta Viinikanjoelta. Ensimmäisellä heitolla siihen tärähtikin. Heti tunsin, että nyt on selvästi pikkusinttejä parempi kala ja päätin ottaa rauhassa. Kala ottikin muutavan mukavan spurtin ja pyöri virrassa selvästi voimakkaammin kuin edellisillan 41:nen. Haavi selästä ja kala pyrstön puolelta haaviin, taisi siinä vaiheessa joku laimea hyvänolonhuudahduskin päästä. Mittaa ei ollut mukana, mutta arvelin kalan 45-50 cm väliin. Lopullinen virallinen mittaus leirissä antoi lukemiksi 47 cm. Siinä oli illan ainut ruokakala. Kello oli n. puoliyö, kun alkoi ennustettu sade, joka jatkuikin pitkälle seuraavaan päivään.

Vesi oli jo seuraavana aamuna noussut selkeästi ja päivänmittaan nousi koko ajan. Siitä päivästä tuli "vedenjakaja" jäädäkö leiriin vai palata autolle. Vedennousun seurauksena kalat olivat kadonneet jonnekin uusiin paikkoihin tai koko päivänä niitä ei saatu entiseen malliin ylä- eikä alavirrasta. Kovin vaikea ei ollut siis päättää jäädäkö leiriin vai palata autolle. Torstaina aamupäivästä leiri kasaan todellinen extremehaaste joen ylitys rinkat selässä. Vesi oli noussut n. 30 cm alkuviikosta ja samasta ylityskohdasta ei oikein uskaltanut enää lähteä koittamaan, mistä tultiin yli. No, hieman ylempää löytyi sopiva paikka, josta pääsi yli koivusta tehdyn kahluusauvan kanssa. Siinä oli totista ilmettä jokaisella ja menipä yksi kahluusauva poikkikin sekä yksi jouduttiin heittämään vastarannalle. Kaikki pääsivät lopulta turvallisesti yli ja paluupatikointi hyvin vetisiä soita pitkin alkoi.

Torstai vietettiin taas lähtöpaikalla, jossa oli pari järvilaajentumaa, joiden välissä oli virtaavampaa vettä. Paikalla törmättiin myös harjuksen kalastuksen alan huippuihin. Edellisvuonna heidän seurueen suurin harjus oli ollut 67 cm ja ~50 cm oli tullut kuulemma riittävästi. Vesi oli ollut huomattavasti viileämpää ja harjukset kuulemma aivan rantavesissä. Veden lämmittyä ja laskettua viikon aikana harjukset olivat siirtyneet kauemmas ja syvemmälle koko ajan. Tällä kertaa vesi oli jo hyvin lämmintä ja suuremmat harjukset edelleen kateissa tältäkin paikkaa. 30+ cm tuli joitakin, mutta ei yhtään suurempaa.

Viimeinen kalastuspäivä, perjantai, päätettiinkin lähteä taimenen jahtiin muutaman kymmenenkilometrin päähän. Paikka oli erityiskoskikalastuskohde ja campingalue joen varressa, josta otettiin mökki yöksi. Paikalta löytyi myös sauna puulämmitteisenä, joka tietysti otettiin. Kylläpä oli makia päästä saunomaan. Vuorokauden lupa taskussa suunnattiin illalla koskelle. Koskikalastusalue oli n. 1 km mittainen pätkä hyvin kalastettavia poteroita ja erityisen herkullinen niska. Niskalla näinkin alkuillasta pari mukavan kokoista taimenta pinnassa pyörähtämässä aivan niskaimun tyvessä. Olivat vain juuri sen verran kaukana, että perhon uittaminen suoraa sinne ei oikein onnistunut. Ei isompia tärppejä eikä muillakaan juuri tapahtumia illan aikana. Kun alkoi hämärtää, vesiperhosia lenteli suuri määrä, joka antoi toivoa pintaelämään niskalla. Tästä innostuneena lähdettiinkin vielä katsastamaan niskaa. Muutamia tuikkeja siellä näkyikin ja omalta heittopaikalta sain seurata yhden taimenen ruokailevan aivan muutaman metrin päässä. Tarjoilin aikuista vesiperhosta sekä kuoriutuvaa pupaa, mutta ei, niin ei. Siinä se kettuili jaloissa ja ruokaili pinnasta kaikkea muuta kuin minun perhoja. Ei muuta kuin mökille summaamaan reissua parilla viskihörpyllä höystettynä.

Lauantai kuluikin sitten ajellessa takaisin Ouluun. Reissun saldoa kuvaa ehkä hyvin se, että päätimme käydä Toripolliisissa syömässä kalaa. :D

Leiripaikka

1. illan ruokakalat

Paistoi aurinkokin välillä

Leiripaikka nro 2

Taimenen tiirailua

Yöllistä pyyntiä

Enkkaharjus

maanantai 22. heinäkuuta 2013

Reissuun valmistautumista

Päivä shoppailemassa vaelluskamoja ja iltapäivä pöydän ääressä perhoja sitoen. Ei pöllömpää 1. lomapäivän viettoa. Reissu lähestyy kovaa vauhtia ja nyt viimesiä virityksiä yritän rasian täytteeksi sitoa mukaan. Pheasent taileja ja superpupia nyt ainaki vanhasta muistista tuli muutama pyöräytettyä. Pikkusen oli kyllä päässyt sidontataidot ruostuun parin vuoden tauon aikana, mutta kaipa se tästä. Superpupilla oli mukava alottaa, helppoja kun ovat sitoa. Tosin nro 14 koukkuun sekin oli melko suttaamista. Jotain uutta täytyi kuitenkin vielä kehittää, jos tutut perhot ei pelitä. Tälläistä siitä sitten syntyi, kun muutaman minuutin materiaalisalkkua mylläsi:




maanantai 1. heinäkuuta 2013

Sadepäivän iltapuhdetta...

Piti kaivaa sidontavehkeet naftaliinista ja sitasta muutama pörhö. Ruotti mielessä luonnollisesti tämän näköisiä kötöksiä tällä kertaa...

lauantai 22. kesäkuuta 2013

Juhannus harria

Juhannukseksi tuli suunnattua jälleen Kuontijärvelle Kuusamoon. Uudet kalapaikat oli mielenpäällä Kuusamoa kohti ajellessa. Niimpä päätin lähteä katsastamaan Kitkakoen yläosaa. Tarkemmin sanottuna paikaksi valikoitui Saarikoski. Ajelin auton joen pohjoispuolelle ja käppäilin sieltä rantaan. Vastarannalla oli enemmänkin kalastajia, mutta minä sain kalastella käytännössä yksinään joen pohjoisrantaa. Pientä harria oli joessa mielin määrin. Ottiperhona toimi vihreä larva, jolla tuli harria tasasen tahtiin. Pituus vaihteli 20-30cm välillä. Vaihtelin toista perhoa säännöllisesti mutta ei käynyt muihin perhoihin kala.
Mukavan oloinen paikka jossa sai kalastella rauhassa. Nuotiopaikalla oli toinen kalastaja tullessani paikalle. Sain häneltä muutamia vinkkejä taimenten ottipaikoista. Kohteeseen istutetaan ilmeisesti jonkin verran taimenta. 4 tunnin lupa kului hujauksessa (16-20). Isompaa kalaa ei näkynyt, mitä nyt kaksi ehkä juuri mitallista harria vastapuolella jokea, jonkun kalapussissa.

torstai 13. kesäkuuta 2013

Pienin kirre ikinä

Kävin eilen pikavisiitillä Karkkilanjoella heittoharjottelussa, kun tuli sitten kausilupa hankittua sinne edellisellä kerralla. Eilinen ilta oli kalastukseen oiva, pieniä sadekuuroja menomatkalla, aurinkokin pilkahteli pilvien raosta silloin tällöin eikä lämpötila helliny liikaa, +18 'C.

Ensimmäisenä sidoin siiman päähän jostain ihmeellisestä syystä ahven-streamerin. Luotto siihen oli kova. Jos sillä saa muutkin, niin sitten minäkin. Vielä kovempi luotto oli kuitenkin valkoiseen marabou-mudleriin, jolla on ainakin vanhoina hyvinä vuosina tullut alkukesästä hyvin kalaa. Sen vaihdoin ensimmäisen tunnin jälkeen tyhjää pyytäneen ahvenen tilalle. Luottoperho nro 2 toimi myös tällä kertaa. Samalla harjoittelin pikkuvavalla suhteellisen raskaan streamerin voimaheittoa, kun "pitkän" heiton päätteeksi muutaman hitaan siiman strippauksen jälkeen vapa nytkähti tärpistä. Ja kiinni on. Kala tuli saman tien jalkoihin pärskimään ja väsytys oli hyvin pian ohi. Koukku suupielestä irti ja silmämääräinen mittaus antoi arvioksi kaikkien aikojen pienimmän kirren: n. 35 cm ja ehkä 0,5 kg. Voihan niitä ennätyksiä rikkoa molemmista päistä.



sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Perho premier

Perhokauden avaus tapahtui totuttuun tapaan Parkanossa Viinikanjoen virkistyskalastusalueella. Luonnollisesti suuntasin auton parkkiin Kairokosken rantaan jossa ajattelin muutaman tunnin viettää lauantai-illasta. Ukkosen vaimeasti jyrähdellessä jossain kauempana aloittelin kalastusta siinä klo 18 aikaan. Joessa oli vettä reilusti, joten koski oli käytännössä pelkkää kuohua. Kalastelin kaikesta huolimatta ensin Kairokosken yläosan monttuja streamerillä ja larvalla "larvastellen". Välillä sateli vähän vettäkin, mutta se oli niin vähäistä ettei paita kunnolla kastunut. Kavereita oli ihan kiitettävästi, mutta TERVA OFF hoiti hommansa mallikkaasti tälläkin kertaa. No koskesta ei mitään erikoista löytynyt, joten päätin siirtyä kosken alle.

Löin itseni parkkiin ensin sivuhaaran alapuolelle jota aloin pommittaa siima pituutta koko ajan kasvattaen. Muutamia pikku tärppejä siinä tuli. Vettäkin tuli sen verran että istahdin puun alle kivelle ja jatkoin heittelyä. Niinhän se sitten vuoden ensimmäinen perhokala näki päivän valon klo 18:50. Ahven streameriin kävi todella villi kirjolohi kiinni. Väsytys kesti tovin ja kirre otti useamman lähdön ennen kuin antautui haavin perukoille. Strategiset mitat 50 cm ja 1,3 kg. Aika solakassa kunnossa oli kirre, mikä pisti silmään saman tien. Myöhemmin illalla kun perkkasin kalan pullahti suolesta puoliksi sulanut salakka ja hyönteis faunaa, joten taisipa kyseessä olla hieman iäkkäämpi joen asukas.

Kalastelin ko. monttua ja päävirran loppuliukua illan. Saaliina x määrä ahvenia ja särkiä. Yksi kirren loikka näkyi vastarannalla sähkölinjan alla. Yksi epämääräinen tärppi tuli vielä päävirran loppuliusta, mutta muuta isomman kalan kontaktia ei enää tullut. No mukava pari tuntinen joella, jossa muuten ei ollut ketään muita kalassa. Pihalla lämpöä oli reilusti ja veden lämpötilakin tuli mitattua +18 astetta. Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa seuraaviin kalareissuihin.

50cm ja 1,3kg

Ottipaikka etualalla!

Kosken kuohua!

Perukkeiden oikominen part 2

Kesäkuun 1. ja kesän ensimmäinen. No ei sentään molemmat toteutunut. Kalassa kyllä tuli piipahdettua Karkkilassa hienona kesäiltana: klo 19:45 auto parkkiin Myllykoskelle, +25 C autonmittarissa lämmintä ja kahlarit jalkaan. Fiilis oli kohdillaan.

Jokunen tovi pupalla ja larvalla sillan alustaa kalasteltuani vaihdoin pikaiseen päätyperhoksi mustan liitsin. Ei silläkään sen suurempaa menestystä tullut, vaikka usko liitsin voimaan oli kova. Yksi näköhavainto sentään tuli pinnassa mulahtavasta kalasta, kunnes vaihdettiin paikkaa Pitkälään.

Pitkälässä aloitettiin kalastus yläosilta pikku hiljaa alaspäin valuen. Ei havaintoja kaloista eikä tärppejä. Sivutapsin sotkeuduttua ylimääräiselle solmulle 23 jälkeen, alkoi uuden tapsin virkkaaminen olla jo hankalaa. Jonkun solmun sain (=uskoin) tehtyä, mutta ensimmäinen raapaisu kiveen ja pieni nykäisy sai sen katkeamaan, todisti vain, ettei pimeässä kannata tapseja enää vaihdella. Siihen olikin sopiva lopettaa tämä osa siimojen oikomista.

sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Siimat suoraks

Hep, kausi käyntiin monien vuosien varrelta tutulla kaavalla: MP. Eipä se enää osaa paljo hätkähdyttää. Tulipa tutustuttua uuteen paikkaan Vantaanjoen monista koskipaikoista.

Nukarinkoski oli päivän määränpää ja muutama tunti siellä vierähti. Saaliin kannalta aika oli huono, kun keskellä päivää oltiin Harrin kanssa onkimassa. Päivä oli mukavan lämmin ja ravakka tuulikaan ei jokirannassa kalastusta haitannut. Väkeä oli myös sankoin joukoin saaliin perään lähtenyt keskellä päivää eli ei ainoita päiväkalastajia oltu. Koskikalastusalue oli n. 1 km mittainen pätkä vaihtelevaa koskea, nivaa ja pieniä suvantoja. Ihan kelpo paikka alkukesästä ainakin, mutta vesien lämmettyä ja pinnan laskettua humuksen tuoksun pystyi jo kuvittelemaan/aistimaan heinäkuun helteinä.


lauantai 2. maaliskuuta 2013

Kevättä kohti...

Talvi alkaa pikku hiljaa taittumaan kohti kevättä. Blogi on ollut melko hiljainen viime aikoina. Talven aikana on tullut kuitenkin jonkin verran kalastettua. Kuusamon Kuontijärvi on antanut talven mittaan ihan mukavan kokoisia ahvenia pilkillä. Joulukuun alussa tuli käytyä Teneriffalla, jossa yksi päivä vierähti merellä pyynti hommissa. Rauskujahan sieltä nousi muutama pienen sählingin jälkeen veneen reunalle. Yksi barracudakin kävi melkein veneessä. Tässä on vielä jokunen kuukausi aikaa avovesikauteen joten pitää yrittää hillitä kalastuspaineita onkimalla reiän kautta. Ainahan se on mukavaa kun siima kiristyy...